Sebészeti Intézet Mellkassebészeti Osztály

A mellkassebészet az Auguszta régi, tradicionális disciplinája, hiszen tbc miatt tüdőműtétek az épületben már 1921-ben történtek. Osztályszintű sebészeti ellátás 1948 óta folyik, jelenleg az ország második legtöbbet operáló központja. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye regionális sebészi ellátását végzi, a legmagasabb III.szintű mellkassebészeti akkreditációval rendelkezik. Kezdetben tbc miatt történt a műtétek nagy része, mára ez visszaszorult és a beavatkozás több mint 60 %-a tüdőrák miatt történik. Az általános mellkassebészeti tevékenységen kívül ellátja, operálja a két megye nyelőcső betegeit is. A videothoracoscopos mellkasi műtétek szinte teljes repertoárját végzik a központ sebészei, a műtétek több, mint 30 %-a ilyen módon történik.

A mellkassebészeti Központ 20 osztályos ággyal rendelkezik, a nagy műtéten átesett betegek részére korszerű intenzív osztályos háttér biztosított. Standard módon egy műtőasztal áll rendelkezésre, modern anesztéziai technikai lehetőségekkel. A sebészi ellátást négy mellkassebész szakorvos, valamint egy szakvizsga előtt álló sebész biztosítja. A minőségi mutatóként fontos halálozási és szövődményi mutatók a nemzetközi és a hazai normákon belül vannak.

A betegellátás lényeges részét képezik az onko-pulmonológiai konzíliumok: a nyíregyházi Jósa András Kórházban keddi, a Kenézy Gyula Kórház Tüdőgyógyászati Osztályán csütörtöki, valamint a DE OEC Tüdőgyógyászati Klinikán ugyancsak csütörtöki napon van onko-team konzílium.

A mellkassebészek általános sebészi gyakorlata, a széles általános sebészeti háttér és a szívsebészet közelsége miatt a határterületi műtétek végzésére is ideális lehetőség van.