Sebészeti Intézet Regionális Endokrin- Emlő Központ

A DE KK Sebészeti Klinika, mint endokrin centrum, a kelet-magyarországi pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy betegek műtéti ellátásában vesz  részt.  
A pajzsmirigy, és mellékpajzsmirigy benignus és malignus elváltozásainak teljes spektrumát el tudjuk látni. A műtéti megoldások a nemzetközi irányelvekhez alkalmazkodva napjainkban  a lobectomia, total/near-total thyreoidectomia. A műtétek során korszerű ultrahangos vágó koaguláló disszektort használunk szinte minden műtétnél. A preparatív technika alkalmazásával a hangszalag ideg megkimélése kiemelt fontosságú, sérülésének előfordulása kifejezetten alacsony. Centrumként az átlagnál magasabb arányban műtünk recidív strumákat, valamint végzünk komplettáló műtéteket.
Az intézeten belül működő mellkassebészettel fennálló együttműködésnek köszönhetően nagy retrosternalis strumakat is sikeresen operálunk, valamint amennyiben tumoros folyamat miatt a radikalitás érdekében szükséges, a garat, nyelőcső és légcső ellátásában is részt vesznek.
A radio-guided (izotópvezérelt) sebészet alkalmazására is lehetőség van a nuklearis medicinaval együttműködve, melyet a mellékpajzsmirigy túlműködés, valamint recidív pajzsmirigy tumoros betegek ellátása során végzünk.
A sikeres mellékpajzsmirigy műtétek magas arányát segíti továbbá az intraoperatív parathormon meghatározás. Válogatott esetekben ú.n. minimal 2-3 cm-es metszésből végezzük a mellékpajzsmirigy eltávolítását.  
A differenciált pajzsmirigy tumoros betegek műtét utáni 131I kezelését a Belgyógyászati Intézet végzi, mellyel szintén kiváló az együttműködés.  

A DE KK Sebészeti Klinika - regionális onkológiai centrumként – részt vesz az észak-kelet magyarországi régió emlő daganatos betegeinek ellátásában is. A nemzetközi trendeknek megfelelően az indikációt szélesítve az axillaris staging napjainkban már a betegek nagy részénél csak az őrszem nyirokcsomó eltávolítását jelenti, melyhez a legeredményesebb lokalizációt biztosító kettős jelöléses (izotóp+kék festék) technikát alkalmazzuk. 2015-ben az emlődaganat miatt végzett műtéteink mindössze 24,9%-ánál végeztünk primeren axilláris blokk-disszekciót. Ezekben az esetekben ultrahangos disszektor alkalmazásával csökkentjük az ápolási napok számát. Meghatározott kritériumok szerint válogatott betegeknél pozitív őrszem nyirokcsomó esetén sem terjesztjük ki a műtétet.
A nem tapintható daganatok lokalizációjában a dróthorgos jelölés mellett bevezettük és alkalmazzuk az izotópos technikát (radioguided occult lesion localisation-ROLL).
Rutinná vált Klinikánkon a tumor ágy klipekkel történő lokalizációja, mely megkönnyíti az adjuváns részleges emlőbesugárzás illetve kiegészítő irradiáció tervezését, kivitelezését.
Az onkoplasztika nemzetközi és hazai térnyerését követve Intézetünk is próbál egyre több betegnek hozzáférést biztosítani a csonkoló műtéteket követő rekonstrukciós lehetőségekhez, ennek további bővítése a közeljövő legfontosabb feladata.