Bemutatkozás

 

Sebészeti Gasztroenterológiai Tanszék

 

A Tanszék adatlapja

Sebészeti Intézet Regionális Endokrin- Emlő Központ

 

A Központ célja:

  • Kooperáció, koncentráció és standardizálás az endokrin és emlőbetegek ellátásában
  • Munkafolyamatok optimalizálása a teljes kezelési láncban a diagnosztikától és terápiától az utógondozásig az interdiszciplináris együttműködés egyidejű javításával
  • A kezelés biztonságának növelése
  • Az Európai Sebészeti Kollégium (EBSQ) Endokrinsebészeti Szekciójának, valamint az EUSOMA útmutatásának betartása
  • Részvétel klinikai tanulmányokban, tudományos projektekben
  • Magas szintű speciális medikusoktatás, sebészképzés, továbbképzés biztosítása.

 

Közreműködő szakmák: endokrinológia, onkológia, radiológia, nukleáris medicina, sugárterápia, pathológia, ÁNTSZ (szűrés), plasztikai- és rekonstrukciós sebészet.

Sebészeti Intézet Regionális Onkológiai Sebészeti Központ

 

2007-ben az I. és II. sz. Sebészeti Klinika egy intézetté történő összevonása után az egyes nagy profilok az intézeten belül központokká alakultak.

A Regionális Onkológiai Sebészeti Központ – mint ahogy az a nevéből is kiderül – elsősorban daganatos betegek gyógyításával foglalkozik.

Központunkban 34 ágyon, kiváló eredménnyel folyik az emésztőszervek– ezen belül a máj-és hasnyálmirigy, epe, gyomor, vastagbél, vékonybél - daganatos elváltozásainak sebészi kezelése. Az Onkológiai Tanszékkel és Sugárterápiás Intézettel együttműködve komplex onkológiai ellátást kapnak a betegek. Orvosaink szakirányú hazai és nemzetközi továbbképzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy minél nagyobb hatékonysággal és minél rövidebb idő alatt tudják megoldani a betegeink gyógyítását.

Betegeink többsége a régióból érkezik, de ellátunk – megfelelő dokumentumok birtokában – határon túli eseteket is. A betegek által történt pozitív visszajelzések is mutatják munkánk eredményességét.

Sebészeti Intézet Vesetranszplantációs Központ

 

A Vesetranszplantációs Központ 1991-ben kezdte meg munkáját, az első cadaver vesetranszplantációt is ebben az évben végeztük, napjainkra elértük a 800-as számot. Az első transzplantációt Dr Asztalos László végezte, aki a jelenlegi a Transzplatációs Centrum vezetője.

Közvetlen transzplantációval 3 orvos foglalkozik. szervbeültetéssel 5 kollégánk foglalkozik.
Két transzplantációs orvos tette le a nemzetközi transzplantációs szakvizsgát.

Eredményességünk az Európai és az Amerikai transzplantációs eredményekkel büszkélkedhet.
A központ rendszeresen részt vesz a legmodernebb immunszupresszív gyógyszerek kipróbálásában és hatásosságának vizsgálatában

Kreditpontos kurzusokat tartunk hallgatók és orvosok részére.
Kapacitásunk nincs teljes mértékben kihasználva ezért a környező országok élő donoros transzplantációjában is szeretnénk nagyobb részt vállalni.

Sebészeti Intézet Sebészeti Műtéttani Tanszék

 

A Tanszék honlapja: http://www.surg.res.dote.hu/

Sebészeti Intézet Érsebészeti Tanszék

 

Az Érsebészeti Tanszék hármas szintű regionális érsebészeti ellátást biztosít. Osztálya 28 ággyal szerves része az újonnan épült Auguszta Központnak, melynek keretén belül kiemelt ellátást biztosít az onkológia és kardiovaszkuláris ellátásokkal együtt. Ezt a tevékenységet jelenleg 4 szakorvos (1 tanulmányi úton), 1 szakorvos-jelölt és 1 rezidens látják el. Regionális feladatából kiindulva minden típusú érműtétet végzünk: a krónikus perifériás érbetegségek sebészi ellátását, supraaorticus erek sebészete (arteria carotis sebészet vezetéses érzéstelenítés alatt), thoraco-abdominalis műtétek extracorporalis keringéssel, acut sebészi ellátás rupturált aneurysma, vagy dissectio esetén, vénás sebészet, A-V fisztulák készítése, stb.
A gyógyító tevékenységen kívül a Tanszék részt vesz aktívan a kutatásban, a DE OEC más intézetével együtt, illetve az oktatásban, rezidens és posztgraduális képzésben is. A Tanszék műtője egyedülálló 3D közvetítő rendszerrel van felszerelve, melynek segítségével műtéteket tudunk közvetíteni az újonnan épült 200 férőhelyes Auguszta tanterembe.

Sebészeti Intézet Mellkassebészeti Osztály

 

A mellkassebészet az Auguszta régi, tradicionális disciplinája, hiszen tbc miatt tüdőműtétek az épületben már 1921-ben történtek. Osztályszintű sebészeti ellátás 1948 óta folyik, jelenleg az ország második legtöbbet operáló központja. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye regionális sebészi ellátását végzi, a legmagasabb III.szintű mellkassebészeti akkreditációval rendelkezik. Kezdetben tbc miatt történt a műtétek nagy része, mára ez visszaszorult és a beavatkozás több mint 60 %-a tüdőrák miatt történik. Az általános mellkassebészeti tevékenységen kívül ellátja, operálja a két megye nyelőcső betegeit is. A videothoracoscopos mellkasi műtétek szinte teljes repertoárját végzik a központ sebészei, a műtétek több, mint 30 %-a ilyen módon történik.

A mellkassebészeti Központ 20 osztályos ággyal rendelkezik, a nagy műtéten átesett betegek részére korszerű intenzív osztályos háttér biztosított. Standard módon egy műtőasztal áll rendelkezésre, modern anesztéziai technikai lehetőségekkel. A sebészi ellátást négy mellkassebész szakorvos, valamint egy szakvizsga előtt álló sebész biztosítja. A minőségi mutatóként fontos halálozási és szövődményi mutatók a nemzetközi és a hazai normákon belül vannak.

A betegellátás lényeges részét képezik az onko-pulmonológiai konzíliumok: a nyíregyházi Jósa András Kórházban keddi, a Kenézy Gyula Kórház Tüdőgyógyászati Osztályán csütörtöki, valamint a DE OEC Tüdőgyógyászati Klinikán ugyancsak csütörtöki napon van onko-team konzílium.

A mellkassebészek általános sebészi gyakorlata, a széles általános sebészeti háttér és a szívsebészet közelsége miatt a határterületi műtétek végzésére is ideális lehetőség van.